Μία ξεχωριστή σαλάτα που θα σας κάνει να τη δοκιμάσετε κι άλλη φορά! Δείτε:


υλικά
1 1/2 φακές χοντρές
1 φλ.τσ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη (από βάζο σε ελαιόλαδο)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (χωρίς τους σπόρους)
100 γρ. φέτα (καλύτερα κατσικίσια ή καλαθάκι Λήμνου ή φέτα τσαντίλας)
για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. καλό ξύδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν (ή λίγο περισσότερο αν θέλουμε)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό με το δαφνόφυλλο και τις στραγγίζουμε πριν αρχίσουν να λιώνουν. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, ενώ φτιάχνουμε την υπόλοιπη σαλάτα. Σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ μέχρι να πάρουν κρεμώδη υφή και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές με το κρεμμύδι, την πιπερίτσα, τον μαϊντανό και τη λιαστή ντομάτα, ρίχνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα όπως είναι ή γεμίζουμε με αυτήν μικρές, σφιχτές ντομάτες, αφού έχουμε αφαιρέσει τη σάρκα τους.

tips: για να σερβίρουμε αυτή τη σαλάτα μέσα σε ντομάτες, αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες, αφήνοντας αρκετή σάρκα στα πλαϊνά, και τις γυρίζουμε ανάποδα να στραγγίξουν 15′. Κόβουμε σε κυβάκια ένα τμήμα από τη σκληρή σάρκα που αφαιρέσαμε και την προσθέτουμε στη σαλάτα. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε πιατέλα και τις αλατίζουμε εσωτερικά. Τις γεμίζουμε με τη σαλάτα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.