Ντολμαδάκια γιαλαντζί

ΥΛΙΚΑ

30 αμπελόφυλλα
10 κουταλιές της σούπας ρύζι τύπου Καρολίνα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
2 ξερά κρεμμυδια (ψιλοκομμένα)
δυόσμο (ψιλοκομμένο)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προεργασία

Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρεσκα, τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε. Προσθέτουμε αρκετό νερό μέσα σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3′. Τα αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το ρύζι και νερό βρύσης και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει το ρύζι.
Στον πάτω μιας κατσαρόλας, στρώνουμε είτε κάποια αμπελόφυλλα που ειναι κομμένα είτε μερικά φύλλα μαρουλιού.
Σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το ρύζι (στραγγισμένο απο το νερό), τα κρεμμύδια (φρέκα και ξερά), τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε έναν καθαρό πάγκο, απλώνουμε μερικά απο τα αμπελόφυλλα, με την λεία πλευρά προς τα κάτω.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνουμε μια ποσοτητα απο το μείγμα με το ρύζι, το τοποθετούμε στο αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε προσεκτικά και σφιχτά.
Τα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα με κυκλική φορά, ώστε να «στριμωχτούν» και να σταθροποιηθούν.
Τοποθετήστε ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα για να έχουν βάρος και να μην «σηκωθούν» με τον βρασμό, προσθέστε το λάδι και νερό μέχρι οριακά να καλύπτεται και το πιάτο.
Αφηστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 40′.
Αν χρειαστεί, σταδιακά προσθέστε βραστό νερό.mageirevo