Ακτινίδιο γλυκό του κουταλιού

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά ακτινίδια (σκληρά)
21/2 κιλά ζάχαρη
1 Φλιτζανάκι κονιάκ
2 Βανίλιες
3 Κουταλιές γλυκόζη
1 Λεμόνι τον χυμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε μια λεκάνη, την γεμίζουμε με κρύο νερό και ρίχνουμε τον χυμό από 1 λεμόνι. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα ακτινίδια, τα κόβουμε σε 4 στενόμακρα κομμάτια και τα ρίχνουμε στη λεκάνη.
Ξεπλένουμε προσεκτικά 3-4 φορές τα ακτινίδια με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε στρώσεις τα ακτινίδια εναλλάξ με ζάχαρη (χρησιμοποιούμε το 11/2 κιλό από την ζάχαρη). Προσθέτουμε τις βανίλιες και το φλιτζανάκι του κονιάκ. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 24 ώρες.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και βράζουμε τα ακτινίδια για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 24 ώρες, εκτός ψυγείου.
Παίρνουμε μια στρογγυλή τρυπητή κουτάλα και αδειάζουμε προσεκτικά τα ακτινίδια μέσα σε βαθύ δοχείο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα την γλυκόζη και το υπόλοιπο 1 κιλό ζάχαρης. Βράζουμε το σιρόπι μας για περίπου 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Έχοντας δέσει το σιρόπι,αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε μέσα τα ακτινίδια προσεκτικά.
Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά το γλυκό και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι.
Ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί και μόλις κρυώσει ελαφρώς το γλυκό το βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.

TIPS
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και γλυκό του κουταλιού Φράουλα, αλλάζοντας την ποσότητα ζάχαρης σε 2 κιλά.glikotoukoutaliou