ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45΄
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα και 10΄

ΤΣΙΖΚΕΪΚ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά
ΓIA TH ΒΑΣΗ
150-170 γρ. σπιτικά μπισκότα βρόμης ή έτοιμα μπισκότα τύπου Digestive
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη, λιωμένα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
900 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1-2 δόσεις βανιλίνη ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκος αβγού, σε θερμοκρασία δωματίου
200 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
350 γρ. φρέσκες φράουλες, ώριμες, σε κυβάκια
4-5 κ.σ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
ΒΑΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα). Ρίχνουμε τα μπισκότα στο μούλτι, τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ή μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω ένα τσέρκι διαμέτρου 23-25 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα των μπισκότων, στρώνουμε ομοιόμορφα με το χέρι μας ή την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Πιέζουμε καλά, ώστε να μην έχει κενά ή ρωγμές, και φροντίζουμε να έχουν καλυφθεί καλά και οι άκρες.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

ΚΡΕΜΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί και χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από μεσαία σε χαμηλή) και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τον κρόκο συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τις πλαϊνές πλευρές από το τσέρκι και ρίχνουμε την κρέμα (πάνω από τη βάση). Ψήνουμε για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 90°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 5-6 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση), ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε παγωμένο γαρνίροντας την κάθε μερίδα με 1-2 κ.γ. σάλτσα φράουλας.


TIPS: Το μυστικό της αφράτης κρέμας είναι να μην υπερβάλετε στο χτύπημα. Xτυπήστε ελαφρά τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μετά το ψήσιμο αφήστε το να κρυώσει στον κλειστό ζεστό φούρνο. Η θερμοκρασία του θα κατέβει σταδιακά χωρίς να δημιουργηθούν ρωγμές στην κρέμα από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. alatikaipiperi