Φακόρυζο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς να αφομοιώσεις το σίδηρο που σου προσφέρουν απλόχερα οι φακές.

Συστατικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
  • 2 φλιτζάνια φακές
  • 3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο (ή φρέσκια ρίγανη)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τρόπος μαγειρέματος

    • 1Καθάρισε τις φακές, ξέπλυνε και βάλε με μπόλικο νερό να βράσουν. Αφαίρεσε τον αφρό που σχηματίζει από πάνω και άφησε να σιγοβράσουν για 10′ – 15′ λεπτά. Σούρωσε και άφησε στην άκρη
    • 2Βάλε το ρύζι σε μπόλικο νερό να μουλιάσει για 15′ λεπτά
    • 3Στο μεταξύ ζέστανε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος και πρόσθεσε το κρεμμύδι να γυαλίσει, αλλά να μην καεί. Κράτησε τη μισή ποσότητα στην άκρη
    • 4Στράγγιξε το ρύζι και πρόσθεσέ το στο σκεύος με το ρύζι. Γύρισέ το να ζεσταθεί καλά και πρόσθεσε το ζωμί λαχανικών, το φασκόμηλο και αλατοπιπέρωσε. Σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει για 10′ λεπτά. Όταν πιει το ρύζι τα υγρά, αφαίρεσε το καπάκι και πρόσθεσε τις φακές. Ανακάτεψε και άφησε σε πολύ χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση ακόμη το φαγητό για 10′ – 15′ λεπτά.
    • 5Μοίρασε το φακόρυζο στα πιάτα και σέρβιρε με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και λίγο φρέσκο ελαιόλαδοtlife.