Μουσταλευριά

Εκτέλεση:

  • Σε 5 κιλά μούστο, ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας στάχτη από ξύλα (όχι από κάρβουνα), τον βάζετε στη φωτιά να πάρει λίγες βράσεις και τον αφήνετε να κατασταλάξει. Γυρίζετε σιγά σιγά το μούστο σε άλλη κατσαρόλα αφήνοντας το κατακάθι.
  • Το βάζετε στη φωτιά, ρίχνετε μέσα 1 κλωνάρι βασιλικό και 1 κλωνάρι αμπαρόριζα και τον βράζετε ώσπου να γλυκάνει για μουσταλευριά.
  • Όταν κρυώσει λίγο, μετράτε 4 ποτήρια του νερού μούστο, ρίχνετε 1 ποτήρι αλεύρι να διαλυθεί καλά (το περνάτε από το σουρωτήρι).
  • Το βάζετε στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, το βράζετε ώσπου να γίνει σαν κρέμα και να κάνει φουσκάλες και δοκιμάζετε μια κουταλιά στον πάτο να ξεκολάει.
    Η μουσταλευριά είναι έτοιμη.

    Σερβίρισμα:
    Πασπαλίζετε τα πιάτα με σουσάμι, ρίχνετε την ανάλογη ποσότητα, κουνάτε το πιάτο να απλώσει και πασπαλίζετε από πάνω τριμμένο καρύδι και κανέλα. Αν θέλετε, ρίχνετε μέσα το καρύδι κατά το βράσιμο και από πάνω μόνο την κανέλα.