Προετοιμασία: 5 λεπτά και 2-3  ώρες το ψήσιμο, ανάλογα με το βάρος. Yπολογίστε γενικά 1 ώρα ψησίματος για κάθε κιλό κρέατος. Ζητήστε να αφήσουν το μπούτι ολόκληρο και να σας κόψουν μόνον το κάτω μέρος του κόκκαλου. Το τμήμα της κλείδωσης να είναι επίσης καθαρά κομμένο. Καθαρίστε το κρέας από το λίπος του, δεν το χρειάζεται, ούτε το ίδιο ούτε η ωραιότατη κι ελαφριά σε υφή σάλτσα που θα έχετε μαζί. Εξαιρετικά εύκολη συνταγή.

ar1exothema.grtselemedes.grar2exothema.grtselemedes.grar3exothema.grtselemedes.gr

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο 1.7-2 κιλά, ολόκληρο, άκοπο
5 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι ρίγανης, τα φύλλα
1.5 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και χωρίς την πράσινη ουρίτσα, κομμένη σε μικρά βελάκια
1 κλωνάρι δενδρολίβανο, τα φύλλα του
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Eτοιμάζετε το μπούτι: To πλένετε, το στεγνώνετε ελαφρώς και το βάζετε πάνω σε διπλή λαδόκολα μήκους 60 εκ. περίπου ή 3 φορές το μήκος του κρέατος που θα τυλίξετε (έχετε αφαιρέσει με μαχαίρι κάθε εμφανές μικρό ή μέγαλο λίπος). Κάνετε με την μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού τρυπούλες και κατά διαστήματα 5 εκατ. περίπου το ένα από το άλλο, χώνετε μέσα στο κρέας τα κομματάκια του σκόδου (μπορείτε να τα μπήγετε μεγαλύτερα καταρχήν, και μετά να κόβετε όσο περισσεύει και να συνεχίζετε).
Βέζετε με τον ίδιο τρόπο στα κενά τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου. Προσθέτετε τα φύλλα της ρίγανης, αλάτι όχι υπερβολικό γιατί ψήνεται με τους χυμούς του), πιπέρι και τα φύλλα δάφνης, τα 3-4 να καθίσει πάνω τους το κρέας.
Διπλώνετε πακέτο τη λαδόκολα γυρίζοντας επάνω τα πλαϊνά ώστε να μην ξεφύγει το υγρό και την δένετε κάπως σφιχτά, σαν δώρο.
Σημείωση: Εδώ είναι το σημείο που μπορείτε να ενισχύσετε το φάσκιωμα, τυλίγοντας περαιτέρω το πακέτο με το κρέας σε εφημερίδα, διπλή απαραιτήτως – θυμηθείτε: όσο πιο δυσνόητο και άκυρο το κείμενο, τόσο καλύτερα το αμνοερίφιον θα το εμπεδώσει…
Τοποθετείτε το τυλιγμένο και δεμένο πακέτο σε ταψί και όλο μαζί στον προθερμασμένο φούρνο. Στο 10λεπτο κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνετε για 2 περίπου ώρες.
Σημείωση: Όταν θα βγει από το φούρνο και από το περιτύλιγμα, το κρέας θα είναι μαλακό και χωρίς ιδιαίτερη κρούστα. Αν το προτιμάτε πιο τραγανό, βάλτε το ανοιχτό 5 λεπτά στο max του γκριλ. Προσωπικά, δεν έχω καταλήξει τί μου αρέσει περισσότερο. Αισθητικά είναι ωραίο το ροδοψημένο (βλ. και φωτό), αλλά και χωρίς το έξτρα γκριγιάρισμα, ζουμερό και συνεπές στο κόνσεπτ ψησίματος εντός του ατμού, είναι επίσης εξαιρετικό. Η επιλογή λοιπόν, δική σας.

Σερβίρισμα: Mπορείτε να ανοίξετε το πακέτο μπροστά σε όλους, κόβοντάς το με ψαλίδι από το κέντρο ακτινωτά προς τις άκρες ή να μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα και να σερβίρετε τη σάλτσα στο πλάι.