Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 2 κρεμμύδια
  • μελιτζάνες (όσες χορούν στο ταψάκι – υπολόγισε ότι μία μελιτζάνα κόβεται στα δύο οπότε πιάνει το διπλάσιο χώρο)
  • ντομάτες (αρκετές για να γεμίσουν τα κενά από τις «πεταλουδες»
  • διάφορα λαχανικά (όπως κολοκυθάκια, ελιές, πιπεριές)
  • αρωματικά κηπευτικά (όπως άνηθο, κόλιανδρο, δάφνη)
  • ελαιόλαδο αλτις απαλό
  • μπαχαρικά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κυβακια μυρωδικων κνορρ σκορδου τριμμενα στο χερι

Ξεκινάμε!

    • 1Η εκτέλεση της «πεταλουδας» Πλύνε τις μελιτζάνες και κόψε και τις δύο άκρες. Χώρισέ τις στα δύο κατά μήκος. Βάλε κάθε κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβε κατά μήκος σε φέτες φθάνοντας μέχρι 1 με 2 εκατοστά από την άκρη του κοτσανιού. Στη συνέχεια αλατίζεις ανάμεσα από τα ανοίγματα που έχεις δημιουργήσει.
    • 2Η ετοιμασία της ντομάτας: Χωρίζεις αξεφλούδιστες ντομάτες καθέτως στα δύο και βγάζεις το κοτσάνι τους. Κόβεις προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες που να χωρούν στα ανοίγματα της “πεταλουδας».
    • 3Ξέπλυνε τις μελιτζάνες από το αλάτι.
    • 4Συνέχισε με το γέμισμα της “πεταλουδας». Τοποθέτησε τις φέτες της ντομάτας μέσα στα ανοίγματα της «πεταλουδας». Εκτός απο την ωραία και πρωτότυπη εμφάνιση, αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάμιξη των γεύσεων των δύο λαχανικών με ελάχιστη απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα.
    • 5Η τοποθέτηση: Αλείφεις ένα ρηχό σκεύος πυρέξ με ελαιόλαδο

      και βάζεις μια στρώση αρωματκά κηπευτικά. Σήκωσε τις «πεταλουδες» και τοποθέτησέ τις στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (δηλαδή η λευκή πλευρά της μελιτζάνας να ακουμπάει πάνω στα κηπευτικά).

    • 6Βάλε τις στριμωχτά χωρίς όμως να πιέζονται υπερβολικά..
    • 7Προσθήκη άλλων λαχανικών: Γέμισε τα κενά ανάμεσα στις «πεταλουδες» με άλλα λαχανικά. Άπλώσε από πάνω άλλη μια στρώση κομμένα κρεμύδια και σκόρδια και πίεζε ελαφρά τα υλικά. “Σφήνωσε” 2 με 3 φύλλα δάφνης ανάμεσα στις «πεταλουδες» και σκόρπισε από πάνω ανάμικρα βότανα και σπόρους κολιάνδρου..
    • 8Τέλος, ράντισε με ελαιόλαδo.
    • 9Ψήσιμο: Σκέπασε το κεραμικό σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάλ’το σε πολύ καυτό φούρνο, προθερμασμένο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά.
    • 10Μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίσε το ψήσιμο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα δοκίμαζε αν έγιναν, τρυπώντας τη χοντρή άκρη κάθε «πεταλουδας » προς το κοτσάνι με μυτερό μαχαίρι.
    • 11Σέρβιρε τις ¨πεταλούδες” και απόλαυσέ τις!

Καλή όρεξη!