Μερίδες:
14-16
Χρόνος προετοιμασίας:
40-45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
40 λεπτά
Συνολικός χρόνος:
80-85 λεπτά
Προέλευση:
Τουρκία
Κατηγορία:
Παιδικές γεύσεις
,
Όλες οι συνταγές
,
Καλά & Φθηνά
Πιάτο:
Επιδόρπιο
Κύριο συστατικό:
Γαλακτοκομικά ,
Μυρωδικά/Βότανα ,
Ξηροί καρποί ,
Σιτηρά
Εποχή:
Χειμωνιάτικες ,
Ανοιξιάτικες ,
Καλοκαιρινές ,
Φθινοπωρινές
Ειδικές κατηγορίες:
Vegetarian ,
Vegan
Μου αρέσει 13
Comment
Add to my gourmed
Add to my cookbook

Χωρίς πολλά λόγια, το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό του ταψιού που μοιραζόμαστε, χωρίς να ανταγωνιζόμαστε με τη γείτονα. Σερβίρουμε με δυνατό τουρκικό καφέ και αποξηραμένα βερίκοκα για ένα θεσπέσιο επιδόρπιο.

Συστατικά:

1 πακέτο φύλλα ζύμης για μπακλαβά
500γρ. βούτυρο
500γρ. φυστίκια αιγίνης
1 φλ. ζάχαρη άσπρη
1/4 κ.γλ. τριμμένη κανέλα
1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο.

για το σιρόπι
1 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
2κ.γλ κανέλα ή 2 μπαστουνάκια κανέλας
Οδηγίες:

1. Ανακατεύουμε τα καρύδια με 1 φλ. ζάχαρη, 1/4 κ.γλ. τριμμένη κανέλα και 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο.
2.Λιώνουμε το βούτυρο.
3.Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, ώστε κάθε φύλλο να χωράει στο ταψί.
4.Αλείφουμε πολύ καλά το ταψί και στα πλάγια με βούτυρο.
5.Τοποθετούμε τα φύλλα, ένα κάθε φορά στο ταψί.
6.Απλώνουμε μια γερή ποσότητα βουτύρου σε κάθε φύλλο καθώς τοποθετούμε στο ταψί.
7.Κάθε 6 με 8 φύλλα απλώνουμε μια στρώση του μείγματος από καρύδια.
8.Συνεχίζουμε να στρώνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
9.Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά.
10.Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τον μπακλαβά διαγωνίως ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
11.Ψήνουμε τον μπακλαβά για 40 με 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
12.Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

Για το σιρόπι
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και σιγοβράζουμε για 10-20 λεπτά
2. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει.

Απο το http://www.pandelirestaurant.gr
Tips
Το μυστικό για καλό αφράτο μπακλαβά είναι η επάλειψη κάθε φύλλου με αρκετό βούτυρο ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.