Υλικά
50 γρ βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
450 ml ζωμό κότας ή λαχανικών
600 ml γάλα
450 γρ. φρέσκα χόρτα εποχής (σπανάκι, σέσκουλα, αντίδια)
πολύ λεπτοτριμμένο ξύσμα από ½ λεμόνι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
3 κ. σ. πλήρη κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα
Παρασκευή
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι, με καπάκι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αναμειγνύουμε και τις πατάτες και τις αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτές για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζωμό και τον σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να αρχίσουν να βράζουν οι πατάτες. Ρίχνουμε και το γάλα κι όταν αρχίσει να σιγοβράζει κι αυτό, ρίχνουμε στο σκεύος τα μισά χόρτα και το ξύσμα του λεμονιού. Σκεπάζουμε το σκεύος κι αφήνουμε τα χόρτα να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά μέχρι να λιώσουν τελείως τα χόρτα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ ή στο μίξερ, μαζί με τα χόρτα που δεν βράσαμε (για να δώσουμε στη σούπα μια φρέσκια γεύση κι ένα πιο έντονο πράσινο χρώμα) και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν απαλά και μεταξένια. Ενδέχεται όμως να χρειαστεί να τα ρίξουμε λίγα-λίγα αν το δοχείο ανάμειξης είναι μικρό για να τα πολτοποιήσουμε όλα μαζί. Τη ζεσταίνουμε για λίγο ξανά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη μοιράζουμε σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα. Αν είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο επιπλέον ζωμό και τη προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας τη λίγο στο χέρι. Τη σερβίρουμε με μπουκίτσες μαύρου ψωμιού, κομμένες και τηγανισμένες σε βούτυρο.