Προφιτερόλ
Το προφιτερόλ θα έλεγα ότι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά και συνήθως οι περισσότεροι όταν ακούνε προφιτερόλ τρελαίνονται. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εφόσον μάθαμε τη συνταγή, θα ήταν ενδιαφέρον να τη μοιραστώ μαζί σας. Η δόση που θα γράψω θα είναι για 15 προφιτερόλ περίπου, αν εσείς θέλετε να κάνετε τη διπλάσια μπορείτε. Έτσι έκανα κι εγώ, αλλά τα προφιτερόλ βγήκαν υπερβολικά πολλά. Κυριολεκτικά τα τρώγαμε για δύο βδομάδες.

Προφιτερόλ
Υλικά:

1/2 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
1/2 δόση ζύμη για σου

1 σακουλάκι σαντιγί
200 ml γάλα

Για τη σάλτσα προφιτερόλ:
1 λίτρο γάλα
300 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. κακάο κοσκινισμένο
50- 60- γρ. ποτό
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
βανίλια

Εκτέλεση:

1) Κάντε τη μισή δόση από τα σου όπως περιγράφονται στη συνταγή: Ζύμη σου .

2) Κάντε τη μισή δόση από την κρέμα ζαχαροπλαστικής όπως περιγράφεται στη συνταγή: Κρέμα ζαχαροπλαστικής και στρώστε την πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος για να κρυώσει.

3) Μετρήστε τα υλικά για τη σάλτσα προφιτερόλ σε ζυγαριά ακριβείας και σε μία μικρή κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και βάλτε την σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Ανακατέψτε συνέχεια με σύρμα για να μην κολλήσει στον πάτο. Έχετε τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα δίπλα σας.

4) Μόλις γίνει το μίγμα παχύρρευστο προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Τραβήξτε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια και το ποτό και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σάλτσα για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια απλώστε το μίγμα σε ένα χαρτί ψησίματος για να κρυώσει πιο γρήγορα.

5) Κάντε τη σαντιγί χτυπώντας την σκόνη και το γάλα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί η σαντιγί ή μπορείτε αν θέλετε να κάνετε σαντιγί με κρέμα γάλακτος. Βάλτε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.

6) Αφού έχουν κρυώσει τα σου και οι κρέμες βγάλτε τα ατομικά μπολάκια στα οποία θα σερβίρετε το προφιτερόλ και βάλτε από μία κουταλιά σάλτσα προφιτερόλ στο καθένα.

7) Γεμίστε όλα τα σου με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιώντας κορνέ ή σακούλα (προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε τη σακούλα μιας και εγώ έσπασα το κορνέ μου και μετά χρησιμοποίησα σακούλα και ομολογώ πως ήταν πολύ πιο εύκολη στη χρήση) και κάνοντας μία τρύπα με το δάχτυλό σας στα σου για να τα γεμίσετε. Βάλτε τρία με τέσσερα σε κάθε προφιτερόλ. Αν σας περισσέψει κρέμα ζαχαροπλαστικής βάλτε από λίγη στο κέντρο από τα προφιτερόλ.
8) Καλύψτε τα σου με σάλτσα και διακοσμήστε με τη σαντιγί όπως σας αρέσει.

Το γλυκό αυτό μου πήρε περίπου μία μέρα για να το κάνω καθώς έπρεπε να περιμένω να κρυώσουν οι κρέμες και τα σου, το γέμισμα από τα σου ήταν πολύ χρονοβόρο, καθώς και δε μου έφτασε η σάλτσα προφιτερόλ και έπρεπε να κάνω και δεύτερη. Κάνοντας τη μισή δόση πιστεύω ότι δε θα πάρει τόσο χρόνο.
Επίσης, μπορείτε να θέλετε να κάνετε το προφιτερόλ σε μορφή τούρτας σε ένα μεγάλο μπολ και να κάνετε στρώσεις από γεμισμένα σου και σοκολάτα, αλλά προσωπικά το βρίσκω πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον να κάνω ατομικά προφιτερόλ.