Υλικά:

4 αυγά
1 κούπα γάλα
1 φαρίνα (500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 βούτυρο (250 γρ.)
1 βανίλια
2 κούπες ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
8 με 10 κ.σ. κακάο
100 γρ. κουβερτούρα (σε σταγόνες)

Για το γλάσο:
200 γρ. μερέντα
60 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

1) Βουτυρώστε τη φόρμα του κέικ καλά με τα δάχτυλά σας.

2) Ρίξτε μία κουταλιά αλεύρι μέσα και γυρνώντας τη φόρμα κάντε το να πάει παντού. Γυρίστε τη θήκη του κέικ ανάποδα στο νεροχύτη και χτυπήστε την ελαφρά για να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι.

3) Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

4) Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψουν.

5) Με τον τρίφτη ξύστε τη φλούδα από το πορτοκάλι για να πάρετε το ξύσμα.

6) Προσθέστε στο μπολ το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι, τη βανίλια, το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατέψτε τα καλά με το μίξερ.

7) Με ένα κουτάλι βγάλτε από τη ζύμη στον μετρητή δύο κούπες.

8) Μεταφέρετε τις δύο κούπες από το μετρητή σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε εκεί το κακάο και την κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά.

9) Αδειάστε στη φόρμα του κέικ το μισό μίγμα βανίλιας και απλώστε το.

10) Απλώστε στη συνέχεια τι μίγμα της σοκολάτας από πάνω και τέλος το υπόλοιπο μίγμα βανίλιας.

11) Βάλτε τη θήκη στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 50 με 60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό όταν θα το τρυπάτε στο κέντρο.

12) Αφού ψηθεί βγάλτε το έξω και περάστε ένα μαχαίρι από τα πλαϊνά για να σιγουρευτείτε ότι το κέικ δεν έχει κολλήσει. Στη συνέχεια, Βάλτε την πιατέλα, που θέλετε να βάλετε το κέικ, από πάνω, αναποδογυρίστε το και βγάλτε προσεκτικά τη θήκη. (Θα πρέπει να βγει πολύ εύκολα.)

13) Αφήστε το κέικ να κρυώσει.

14) Αφού το κέικ κρυώσει, σε ένα μπολ ανακατέψτε με ένα αυγοδάρτη ή το μίξερ τη μερέντα και την κρέμα γάλακτος.

15) Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κέικ.

16) Αφήστε το γλάσο να σταθεροποιηθεί για 2 με 3 ώρες.
Απολαύστε το!
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε απλά κέικ βανίλια με γλάσο μερέντας αλλά εγώ αποφάσισα ότι ήθελα να έχει και σοκολάτα μέσα.
Παλιότερα όταν έκανα κέικ μόνο βουτύρωνα το ταψί ή την θήκη αλλά σε ένα από τα τεύχη του Παρλιάρου διάβασα ότι έπρεπε να το αλευρώσουμε. Το έκανα λοιπόν και το κέικ βγήκε πανεύκολα.