Για το κέϊκ:
250 γρ. βούτυρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλ. τσαγιού κρύο νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
τρίμμα / φλούδες σοκολάτας ή καρύδια ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
Για τη γκανάς σοκολάτας γάλακτος:
400 γρ. σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια
2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης χτυπημένη σε σαντιγί
125 γρ. [1 σοκολάτα] κουβερτούρα σε κομματάκια
2 κ.γ. βούτυρο
Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε και στρώνετε με λαδόχαρτο [το οποίο να προεξέχει περιμετρικά 2 εκ. ], ένα στρογγυλό ταψάκι 22 εκ. διαμέτρου και βάθους 6 εκ.
Τοποθετείτε το βούτυρο, το 1 φλ. τσαγιού κρύο νερό, το γάλα, τη σοκολάτα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 8′-10′ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 20 λεπτά να κρυώσει.
Μετά το 20λεπτο προσθέτετε στο μείγμα τα 2 αλεύρια, το κακάο και τα χτυπάτε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Το ρίχνετε στο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι κόψτε το κέϊκ σε 3 στρώματα. Τοποθετείτε τη βάση, το κάτω στρώμα σε πιατέλα.
Για τη γκανάς σοκολάτας: Λιώνετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε μπεν μαρί. Κατεβάζετε από το μπεν μαρί και αφήνετε τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρή. Εν” τω μεταξύ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Μόλις χλυαρίνει η λιωμένη σοκολάτα, την ενσωματώνετε στη σαντιγί σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Για τη συναρμολόγηση: Απλώνετε στρώση με το 1/4 της γκανάς πάνω στο κέϊκ της πιατέλας, το σκεπάζετε με το 2ο στρώμα κέϊκ και το αλείφετε με άλλη μια στρώση με άλλο 1/4 της γκανάς. Το σκεπάζετε με το 3ο στρώμα του κέϊκ.
Σε μπεν μαρί λιώνετε τη κουβερτούρα με τις 2 κ.σ. βούτυρο, κατεβάζετε από το μπεν μαρί και μόλις χλυαρίνει το ενσωματώνετε σταδιακά στην υπόλοιπη γκανάς σοκολάτας γάλακτος ανακατεύοντας απαλά. Μόλις ενσωματωθεί καλύπτετε όλο το κέϊκ και πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια ή φλύδες σοκολάτας.