500 γρ. ρύζι γλασέ
½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό κότας
αλάτι
πιπέρι
αμπελόφυλλα (περίπου 100)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

– Πλένουμε το ρύζι καλά, το στραγγίζουμε και σε μια λεκάνη το ανακατεύουμε με όλα τα μυρωδικά μαζί (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό), κρεμμυδάκι φρέσκο, κρεμμύδι,αλάτι και πιπέρι.
– Τα αφήνουμε για 20 λεπτά να μαριναριστούν.
– Στη συνέχεια βάζουμε ½ κουταλιά της σούπας σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε σφιχτά κάνοντας ένα ρολάκι.
– Συνεχίζουμε το τύλιγμα και αφού τελειώσουμε, στρώνουμε σε μια κατσαρόλα ολόκληρα αμπελόφυλλα στον πάτο της και μετά τα ντολμαδάκια μας σε στρώσεις, γεμίζοντας κυκλικά την κατσαρόλα.
– Στο τέλος τελειώνουμε πάλι στρώνοντας ολόκληρα αμπελόφυλλα και ένα μεγάλο πιάτο γυρισμένο ανάποδα.
– Σκεπάζουμε με το 1 λίτρο ζωμό κότας (ίσως και παραπάνω), το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 35 λεπτά.
– Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ή με σελοφάν και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να μελώσουν για άλλη μια ώρα.
– Σερβίρουμε προσθέτοντας λαδολέμονο και γιαούρτι σακούλας με πάπρικα.