Υλικά

Για το γάλα αμυγδάλου
-100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα μουλιασμένα σε 1/2 λίτρο νερό
Για το μπράουνι
-200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-80 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
-2 κουτ. σούπας κακάο
-1/2 κουτ. γλυκού κρεμόριο
-1 κουτ. γλυκού ξίδι
-100 γρ. σπορέλαιο
Για την καραμέλα «γάλακτος»
-350 γρ. γάλα αμυγδάλου
-150 γρ. ζάχαρη καστανή
-λίγη βανίλια
Για το γλάσο σοκολάτας
-200 γρ. κουβερτούρα
-100 γρ. γάλα αμυγδάλου
-1 κουτ. σούπας μαργαρίνη φυτική

Eκτέλεση
Για το σπιτικό γάλα αμυγδάλου: Μουσκεύουμε 100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους σε 1/2 λίτρο κρύο νερό, για 24 ώρες. Πολτοποιούμε τα αμύγδαλα με το νερό στο πολυκοπτικό και περνάμε το μείγμα μέσα από τουλπάνι. Στο τέλος στύβουμε το πανί καλά και συλλέγουμε όλο το υγρό. Θα έχουμε συνολικά 1/2 λίτρο γάλα αμυγδάλου. (Αν δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία το αγοράζουμε έτοιμο από τα καταστήματα με τις υγιεινές τροφές).
Για την καραμέλα: Ανακατεύουμε σε μικρή κατσαρόλα 350 γρ. γάλα αμυγδάλου με τη ζάχαρη πάνω από μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και κάθε 5 λεπτά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η καραμέλα «γάλακτος» για 30 λεπτά συνολικά.
Για το μπράουνι: Στρώνουμε ένα ταψί 20×30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή προσεκτικά στον φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά του μπράουνι (εκτός από τη λιωμένη σοκολάτα) με ένα κουτάλι. Τέλος ενσωματώνουμε τη σοκολάτα και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 170°C για περίπου 15-18 λεπτά. Μόλις κρυώσει ελαφρά, περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας «γάλακτος».
Για το γλάσο σοκολάτας: Ζεσταίνουμε τα 100 γρ. γάλα αμυγδάλου. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά μέχρι να γίνει λιγότερο ρευστό, και απλώνουμε πάνω στο γλυκό. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια όταν το μπράουνι είναι σε θερμοκρασία δωματίου.