Υλικά
πατάτα – 2 ¼ κιλά, νέας εσοδείας ή κόκκινες, με τη φλούδα
αλάτι – 1 κ.σ.
αυγά – 6, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύδι – 3 κ.σ. , λευκό
ξύδι – 1 ½ κ.σ., από μηλίτη
κρεμμύδι – 1 φλιτζάνι, γλυκό, πολύ ψιλοκομμένο
αλάτι σέλινου – 2 κ.γ.
πιπέρι – 1 κ.γ., λευκό
παπαρουνόσπορος – 1 κ.γ.
ζάχαρη – ¼ φλιτζανιού
μουστάρδα – 1 κ.γ. ,
μαγιονέζα – 3 φλιτζάνια
ελαιόλαδο – 1/3 φλιτζανιού, έξτρα παρθένο
λάδι ελαιοκράμβης – 1/3 φλιτζανιού (ή άλλο σπορέλαιο)
Εκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις βάζουμε με το φλούδι σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει καλά ( 15 εκ. πάνω από τις πατάτες).
Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 με 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των πατατών. Για να δούμε αν είναι έτοιμες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Όσο βράζουν οι πατάτες, βάζουμε μία μεσαία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και αφού βράσει προσθέτουμε 1 ½ κ.σ. από το λευκό ξύδι και προσεκτικά, με μία τρυπητή κουτάλα, βάζουμε και τα αυγά ολόκληρα, προσέχοντας να μην σπάσουν ή ραγίσουν. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά στο καυτό νερό για άλλα 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό και κουνάμε την κατσαρόλα μπρος-πίσω, ώστε να σπάσουν τα αυγά. Τα ξεφλουδίζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεσαίο μπολ, αναμιγνύουμε την υπόλοιπη 1 ½ κ.σ. από το λευκό ξύδι, το ξύδι από μηλίτη, τα κρεμμύδια, το αλάτι σέλινου, το πιπέρι, τον παπαρουνόσπορο, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Αναμιγνύουμε τα δύο έλαια σε δοσομετρητή ή άλλο μικρό δοχείο.
Όταν οι πατάτες μαγειρευτούν, τις αφήνουμε στο ζεστό νερό και με μία τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε μία- μία σε μία επιφάνεια κοπής. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Μόλις έχουμε κόψει το ¼ από τις πατάτες, τις περιχύνουμε με το ¼ από το μίγμα των ελαίων και ανακατεύουμε απαλά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, κόβοντας και περιχύνοντας με λάδι μέχρι να βάλουμε όλες τις πατάτες στη σαλατιέρα.
Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιονέζας στις ζεστές πατάτες με το λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε και τα βρασμένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά.
Τώρα θα βάλουμε όλο το περιεχόμενο της σαλατιέρας σε μία λαμαρίνα απλώνοντας το για να έχει παντού ομοιόμορφο πάχος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει γύρω στους 5 βαθμούς C. Μόλις κρυώσει, επαναφέρουμε στη σαλατιέρα και σερβίρουμε.