1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
2 μεγάλα ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα ή νερό καλά στυμμένα
1 αβγό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5-6 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ.ρίγανη
1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
6-8 φυλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
αλάτι – πιπέρι
Αλεύρι.και λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά του μείγματος.
Ζυμώνουμε το μείγμα, πολύ καλά και για πολλή ώρα ώστε να ομογενοποιηθούν καλά όλα υλικά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στη ψύξη για μισή περίπου ώρα για αρωματιστεί ο κιμάς. Όταν βγάλουμε το μείγμα από το ψυγείο το ξαναζυμώνουμε ακόμα μία φορά.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι ή στη φρυτέζα το λάδι, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε τα τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια μας από τη φωτιά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.                                                                      Για τη σπιτική κέτσαπ:
12 ώριμες ντομάτες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες στο multi
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλάτι
4-5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
100 ml ξύδι από λευκό κρασί
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση 

Για τα κεφτεδάκια: Ζυμώνετε τα κεφτεδάκια [βλέπε οδηγίες εκτέλεσης συνταγής εδώ]. Προσθέτετε ένα κομματάκι τυρί τσένταρ, διπλώνετε και κλείνετε καλά το τυρί μέσα στο κιμά. Πλάθετε μπαλάκια και τα τηγανίζετε σε σπορέλαιο στη φριτέζα, σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις βγάζετε και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σπιτική κέτσαπ: Χαράζετε σταυρωτά τις ντοµάτες στο κάτω µέρος και τις βυθίζετε σε ένα µπολ µε βραστό νερό για 15 – 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα τις ξεφλουδίζετε εύκολα με το χέρι και τις κόβετε σε µεγάλα κοµµάτια. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις ξεφλουδισμένες ντοµάτες και µαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για 15 – 20 λεπτά.
Πολτοποιείτε τις ντοµάτες, µαζί µε το ελαιόλαδο, στο µύλο των λαχανικών [ή στο µούλτι] και ρίχνετε το πολτό µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά σε µια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 3 – 4 ώρες, σε πολύ χαμηλή φωτιά, µέχρι η κέτσαπ να δέσει και να πήξει.