Υλικά
για το ρολό : 1 φλ. (80 gr) μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο,
1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη,
1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
100 gr κρέμα γάλακτος,
1 kg κιμά μοσχαρίσιο,
250 gr κιμά χοιρινό ψαχνό,
2 αυγά + 1 ασπράδι,
1 σκελίδα σκόρδο,
3 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο,
60 gr αυθεντική παρμεζάνα τριμμένη,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 κ.γ. θυμάρι,
1 κ.γ. garam masala,
1 κ.γ. κοφτό πιπέρι τριμμένο,
1 κ.γ. γεμάτο αλάτι.
για την γέμιση : 6 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες,
9 φέτες για τόστ τυρί γκούντα,
12-15 μακρόστενες φέτες μπεϊκον.
Προετοιμασία :
Βάλτε το ψωμί και την φρυγανιά μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το κρασί και αφήστε τα να τραβήξουν. Περάστε το σκόρδο απο την πρέσσα. Προσθέστε όλα τα υλικά μέσα στο μπώλ και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιγενές. Αφήστε το να ξεκουραστεί 1 ωρίτσα σε μέρος δροσερό.
Επάνω σε ένα ταπέτο σιλικόνης τοποθετήστε τις φέτες του μπέϊκον, ώστε να σχηματίσε ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 35×25 εκ. Φροντίστε οι φέτες του μπέϊκον να επικαλύπτουν ελαφρά η μία την άλλη, ώστε να μην ανοίξουν όταν το ρολό θα τυλιχτεί. Κρατήστε στην άκρη μία ποσότητα από το μίγμα του κιμά σε μέγεθος αυγού και απλώστε το υπόλοιπο επάνω στις φέτες του μπέϊκον, σε ισόπαχο στρώμα. Στρώστε από επάνω τις πιπεριές και τις φέτες του τυριού. Με την βοήθεια του ταπέτου σιλικόνης, τυλίξτε το ρολό από την στενή του πλευρά. Σφραγίστε τις δύο άκρες απο το ρολό με το μίγμα του κιμά που κρατήσατε στην άκρη, ώστε να μην διαφύγει το τυρί κατά το ψήσιμο. Τυλίξτε το ρολό σφιχτά μέσα σε αντικολλητικό χαρτί φούρνο και τοποθετήστε το μέσα σε μία γάστρα.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 200°C, αφαιρέστε το καπάκι της γάστρας και το αντικολλητικό χαρτί από το ρολό και ψήστε το για ακόμη μία ωρίτσα περίπου, γυρνώντας το ώστε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Οπως είπα και στην εισαγωγή, συνόδεψα το ρολό με πατάτες φούρνου. Για οικονομία χρόνου αλλά και ενέργειας τις πατάτες τις έψησα μαζί με το ρολό με τον ακόλουθο τρόπο : αφού καθάρισα και έκοψα τις πατάτες σε κομμάτια, πρόσθεσα αλάτι, πιπέρι, λίγο κουρκουμά, πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψα καλά. Τοποθέτησα τις πατάτες γύρω από το ρολό μέσα στην γάστρα και τα έβαλα όλα μαζί στον φούρνο. Συνέχισα το ψήσιμο όπως περιέγραψα παραπάνω.
Αφήστε το ρολό να χλιαρίνει, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Το ρολό κιμά με μπεϊκον σερβίρεται ζεστό ή κρύο. Παρουσιάστε το μόνο του σε έναν μπουφέ ή ως κύριο πιάτο συνοδευόμενο από διάφορες γαρνιτούρες.