για την βάση : 3 αυγά,
1 φλ. (200 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
1 φλ. (200 gr) γιαούρτι αγελάδος παραδοσιακό,
1/2 φλ. (100 gr) γάλα φρέσκο πλήρες,
1/2 φλ. (100 gr) ηλιέλαιο,
2 φλ. γεμάτα (300 gr) αλεύρι γοχ.,
1 κ.γ. γεμάτο χημική μαγιά
1 κ.γ. σόδα φαγητού,
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
για την σώς σοκολάτας : 1 φλ. (200 gr) γάλα φρέσκο πλήρες,
1/2 φλ. (100 gr) νερό,
3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ. κακάο άγλυκο,
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ.
για την κρέμα μόκα : 200 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη άχνη,
100 gr μασκαρπόνε,
1 κ.γ. γεμάτο καφέ στιγμής.
για την διακόσμηση : κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε απο το μπισκότο της βάσης. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το εκχύλισμα της βανίλιας, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το γάλα και χτυπήστε για κανα-δυό λεπτά ακόμη. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο με το baking και την σόδα και αναμείξτε, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Αλείψτε με λάδι ένα πυρέξ ή ταψάκι με διαστασεις 22×30 εκ.
Για να έχει ωραία εμφάνιση το γλυκό, θα πρέπει να φουσκώσει ομοιόμορφα. Ενας τρόπος υπάρχει για να το πετύχετε αυτό : καθώς τα τοιχώματα της φόρμας ζεσταίνονται πολύ γρήγορα μόλις αυτή μπεί στον φρούρνο, η ζύμη που είναι σε επαφή με αυτά, ψήνεται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το κέϊκ ή μπισκότο να φαίνεται καθισμένο στην περιφέρεια και να σχηματίζεται στο κέντρο ένα βουναλάκι. Η λύση είναι να θερμανθούν και τα τοιχώματα της φόρμας σταδιακά, και αυτό γίνεται αν την τυλίξετε με ένα κομμάτι βρεγμένο πανί, κατά προτίμηση χοντρό, πχ. μια πετσέτα. Εγω έχω κόψει και ράψει μια λωρίδα απο ύφασμα πετσέτας σε διαστάσεις που να ταιριάζει στα ταψιά και τις φόρμες μου, και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Τυλίξτε λοιπόν το ταψί ή πυρέξ με μια πετσέτα και στερώστε την με μια παραμάνα. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κάντε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα πρίν το βγάλετε απο τον φούρνο. Βγάλτε το απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε την σώς σοκολάτα/καφέ. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν για 3-5 λεπτά (υπολογίζετε απο την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Με το χερούλι μια ξύλινης κουτάλας φαγητού κάντε τρύπες στο μπισκότο ανά τακτά διαστήματα μεταξύ τους. Βυθίστε το χερούλι καλά μέσα στο μπισκότο, να ακουμπήσει στον πάτο του πυρέξ. Με ένα κουτάλι ρίξτε την ζεστή σώς σοκολάτα επάνω στο μπισκότο, γεμίζοντας πρώτα μία μία τις τρύπες. Οσο περισσέψει ρίξτε το στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την κρέμα μόκα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, κρύα απο το ψυγείο, με την ζάχαρη, όπως κάνουμε για την σαντιγύ. Προσθέστε το μασκαρπόνε και τον καφέ και χτυπήστε για 2 λεπτά, να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ με μύτη αστεράκι και στολίστε την επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με κακάο.
Διατηρείστε το γλυκό στο ψυγείο. Οταν πάτε να το κόψετε για να το σερβίρετε, υπολογίστε το ύψος όπου είχατε κάνει τις τρύπες, έτσι ώστε στην τομή του κάθε κομματιού να είναι εμφανής η διχρωμία του