Για τα μελομακάρονα:
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
μια πρέζα γαρίφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 κιλό καρύδια χονδροκομένα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τα μελομακάρονα: Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά της συνταγής και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω .
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με θρυμματισμένο καρύδι τα πασπαλίζουμε και από πάνω με καρύδι και προαιρετικά ρίχνουμε και λίγο μέλι.