Υλικά για 1 βάζο 5 lt
Προετοιμασία 1 ώρα
Αναμονή 2 μήνες
Μαγείρεμα 15 λεπτά

Υλικά
-20 μελιτζανάκια
-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
-2 μεγάλα ματσάκια μαϊντανό
-10 κλωνάρια σέλινο
-ξίδι από σταφύλι
-10 καρότα
-10 δαφνόφυλλα
-10 κόκκους πιπεριού
-σποράκια μάραθου
-ελαιόλαδο
Για την άρμη
-1 λίτρο νερό
-2 χούφτες αλάτι χοντρό
Eκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια. Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα χαράζουμε σε 2 σημεία κατά μήκος χωρίς να φτάσουμε στις άκρες. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε σχεδόν καλά, χωρίς να λιώσουν. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
Γεμίζουμε τις σχισμές με φετάκια σκόρδου ανακατεμένα με τον μαϊντανό. Ρίχνουμε τα κλωνάρια του σέλινου σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και δένουμε τα μελιτζανάκια με αυτά γύρω γύρω για να μην ανοίξουν. Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Ετοιμάζουμε την άρμη: Διαλύουμε στο νερό το χοντρό αλάτι. Για να βεβαιωθούμε ότι η άρμη έχει τη σωστή πυκνότητα, βάζουμε μέσα ένα άβραστο αβγό. Καθώς επιπλέει, πρέπει να φαίνεται το μισό (όσο ένα κέρμα 50 λεπτών). Αν όχι, προσθέτουμε αλάτι, το διαλύουμε καλά και ξαναδοκιμάζουμε.
Αδειάζουμε την άρμη πάνω στα μελιτζανάκια και προσθέτουμε ξίδι να τα σκεπάσει. (Το ξίδι πρέπει να είναι το 1/3 από την ποσότητα της άρμης). Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τουρσί στην άρμη για 30 μέρες, ανακινώντας κάθε 5-6 μέρες με προσοχή. Βγάζουμε τα μελιτζανάκια πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα υγρά τους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε τόσα γυάλινα βάζα όσα να χωρούν τα μελιτζανάκια μαζί με τα καρότα. Τα στρώνουμε πασπαλίζοντας με μάραθο, μοιράζουμε το πιπέρι και τη δάφνη και απογεμίζουμε τα βαζάκια με λάδι. Τα αφήνουμε σε σκοτεινό ντουλάπι για 1 μήνα ώστε να γλυκάνουν.