Η έντονη προσωπικότητα του ούζου δίνει στις αναμείξεις με φρούτα και άλλα αλκοόλ μια δόση σουρεαλισμού που ταυτίζεται με το ελληνικό καλοκαίρι. Τα κοκτέιλ με ούζο μού θυμίζουν τη Lady Gaga στο «Bad Romance». Συνοδεύουν τέλεια μια ατμόσφαιρα νεομπαρόκ και ελαφρά παρανοϊκή, πάνε με… λιωμένα πιάνα, κηροπήγια ή ρολόγια που διαστέλλονται, όπως στα έργα του Νταλί, με ποπ μουσική και σερβιτόρες με μαύρα βινύλ φορέματα. Οι ρίζες αυτών των κοκτέιλ χάνονται κάπου στην εποχή των απάχηδων και των ιδιοφυιών ζωγράφων? στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα, τότε που χρησιμοποιούσαν μυρωδάτο ανιζέτ ως βάση και προσμείξεις με χυμούς φρούτων. Οι πρώτοι, όμως, που ανέμειξαν αυθεντικό ούζο με χυμό πορτοκαλιού –αλλά και με βυσσινάδα– ήταν οι μπάρμαν στις λέσχες των Νεότουρκων γύρω στα 1916-’18, συνοδεία fasil μουσικής. Τα κοκτέιλ με ούζο τα ξαναβρίσκουμε τη δεκαετία του ’80 στη Μύκονο (τότε τα τιμούσαν ιδιαίτερα οι τουρίστριες που σύχναζαν στις ντίσκο της εποχής) και μετά, το 1990 σε κυριλέ ψαροταβέρνες. Για παράδειγμα, ένα Zorbatini πριν από το δείπνο αποτελεί εξαιρετική σύλληψη, που θα τη ζήλευε και ο μεγάλος Ισπανός σκηνοθέτης Μπουνιουέλ.

Vulcan mind
Probe shooter
-1 μέρος ούζο
-1 μέρος ρούμι Havana Club 3
Ανακατεύουμε καλά στο σέικερ. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε
με μία φέτα πορτοκάλι.

Greek Tiger
-1 μέρος ούζο
-4 μέρη χυμό πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε καλά στο σέικερ. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με τέσσερα παγάκια. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

Ο.t.k. Shooter
-1/3 μέρους ούζο
-1/3 μέρους τεκίλα
-1/3 μέρους Kahl?a
Ανακατεύουμε καλά στο σέικερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

Zorbatini
-1/4 μέρους ούζο
-1 1/4 μέρους Vodka
-1 ελιά Καλαμών
Ανακατεύουμε τα συστατικά καλά στο σέικερ και σερβίρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι με την ελιά.