Υλικά

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες
2 κουτ. γλυκού σόδα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1-1½ κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνετε στο μίγμα του λαδιού συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο. Ύστερα αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους κι αρχίζετε να προσθέτετε σε δόσεις και εναλλάξ το μίγμα με το αλεύρι και τις σταφίδες.

Όταν έχετε μια σφιχτή ζύμη, τη χωρίζετε σε έξι κομμάτια με τα οποία πλάθετε λεπτές φραντζόλες. Τις χαράζετε σε φέτες, χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω, τις αλείφετε με νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Τις αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζετε τις φραντζόλες από το φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε σε φέτες εκεί που χαράξατε.

Αραδιάζετε τις φέτες στο ταψί οριζόντια και συνεχίζετε το ψήσιμο στο φούρνο, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν και να ροδίσουν τα παξιμάδια.

Όταν κρυώσουν, σκληραίνουν και γίνονται τραγανά παξιμαδάκια. Διατηρούνται για πολύ καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί